• 31 травня 2012

Реклама на українському ТБ суттєво подешевшає

Реклама на українському ТБ суттєво подешевшає

"Студія Медіа Альянс" (СМА), що розміщує рекламу на каналах "1 + 1" та "Медіа Група Україна" (МГУ), оголосила про зниження цін на 25%. Це стало відповіддю на дії альянсу груп "Інтер" та StarLight Media (SLM), які змогли переманити частину клієнтів "1 + 1". Як налідок, рекламодавці зможуть заощадити на телерекламі, але доходи телеканалів знизяться, очікують в агенціях.

У СМА пояснюють, що знизили ціни після того як основний конкурент - альянс груп SLM (канали СТБ, ICTV, "Новий канал" та інші) та U.A. Inter Media Group ("Інтер", НТН, MTV Ukraine та інші) почав пропонувати клієнтам СМА більш вигідні умови розміщення.

"У квітні від нас пішов Colgate-Palmolive - альянс запропонував їм вкрай низьку ціну. Тоді ж ми змогли перетягнути "Фокстрот", але буквально через тиждень клієнт повернувся до SLM та" Інтеру ", - говорить керівник продажів "1 + 1" Дмитро Лисицький.

Ще в минулому році така цінова війна була неможлива, відзначають учасники ринку. Справа в тому, що в 2011 році "Медіа Група Україна" продавала рекламу в негласному альянсі з "Інтером" та SLM, їх загальна частка становила понад 60% всієї аудиторії телеканалів в країні та понад 80% ринку у фінансовому виразі. Монополізація призвела до підвищення цін на рекламу та відсутності вибору у рекламодавців. Але в кінці 2011 року МГУ об'єдналася з "1 + 1".

Боротьба телеканалів за клієнтів дозволяє рекламодавцям заощадити, але негативно відбивається на якості розміщення реклами, вважає топ-менеджер однієї з рекламних агенцій.

"Багато клієнтів, знаючи про наявну ситуацію, не укладали ексклюзивних контрактів з однією групою на весь рік. Замість цього вони домовляються про короткострокові розміщеннях на тому каналі, який запропонує їм більшу знижку", - говорить співрозмовник видання.

Однак таких клієнтів зазвичай розміщують за залишковим принципом, тому їх ролики можуть не потрапляти в рекламні слоти між популярними програмами або транслюватися вночі.

"Короткострокові контракти - це завжди ризик, адже у рекламодавця немає ніяких гарантій від каналу", - додає гендиректор найбільшого рекламного холдингу Publicis Groupe Олег Попенко. 
2012-05-31

Show popup